Здравето е баланс.

Намери своя!

Вярвате ли ,че здравето Ви е във Вашите ръце? Аз съм Ваня Стойчева – нутриционист по призвание и душа. Помагам на себе си и на другите да постигнат баланс чрез начина си на хранене и да вървят в посоката на цялостно здраве.

Моята история

Началото

По пътя на цялостното здраве ме поведе личната ми история с хронично състояние, което може би някои от Вас познават – ендометриоза.

Ендометриозата е състояние, при което тъкан, подобна на лигавицата на матката, се разпространява извън нея, най-често в други органи в малкия таз, но и не само. Тя се свързва с много силни болки по време на менструация, депресивни състояния, трудности при забременяване и хормонален дисбаланс. Както казах, състоянието е хронично и медицината може да предложи единствено временно облекчаване на симптомите чрез операция или хормонална терапия.

Това ме накара да търся и други пътища…

Преминах през много книги в търсене на отговори и постепенно започнах да осъзнавам, че както храненето и начинът ми на живот могат да ме разболеят, така могат и да ме излекуват, или в случая да държат ендометриозата спокойна. Това ме накара да потърся начин да задълбоча познанията си в тази посока.

Обучението

Освен всичко, което бях почела по темата за заболяването ми и възможните хранителни ражими, избрах да задълбоча знанията си в Канадското училище по Естествено хранене (CSNN) и през 2021 година се дипломирах там като нутриционист. (да сложим сертификата).

Образованието ми даде изключително полезен и холистичен подход за храната като възможност за превенция и лечение, както и увереност, че мога да помагам на други хора чрез нея.

Моите каузи

В желанието си да помогна и на други жени с моя здравословен проблем, станах доброволец към Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ и помагам със следните дейности:

 • Пиша статии за рубриката на фондацията в списание „Искам бебе“
 • Участвам като лектор на пациентската конференция в рамките на кампанията Ендо Март 2021 и 2022
 • Правя обучения и уебинари на различни теми, свързани с ендометриоза и репродуктивно здраве

Месторабота

От януари 2022 съм част от екипа на холистичен център ХомеоАрт, където работя съвместно с д-р Весела Балтова.

Предлагани услуги

Пакет СТАРТ

 

Включва 2 консултации – първоначална консултация и една консултации за проследяване, в рамките на два месеца

цена: 140 лева

Пакет СТАРТ+

 

Включва 3 консултации – първоначална консултация и две консултации за проследяване, в рамките на три месеца

цена: 180 лева

Пакет СТАРТ++

 

Включва 5 консултации – първоначална консултация и четири консултации за проследяване, в рамките на половин година

цена: 260 лева

Пакет ПРОСЛЕДЯВАНЕ

 

Включва 3 консултации за проследяване, в рамките на пет месеца

цена: 180 лева

N

Еднократна консултация

(включва две срещи – 60 минути и 30 минути)

Какво получавате:

 • Цялостен анализ на начина ви на живот и хранене
 • Идентифицирани възможни хранителни дефицити и дисбаланси
 • Цялостна програма за балансиране на организма, включваща естествени пълноценни храни, хранителни добавки и препоръки за промени в начина на живот, с цел да се постигне оптимално здраве
 • Насоки за консултация с други специалисти

цена: 180 лева

N

Последваща консултация

(с продължитеност 40 минути)

Какво получавате:

 • Aнализ на прогреса и корекции на първоначалната програма

цена: 180 лева

Какво представлява консултация с мен?

Това, което ви предлагам, е информация и конкретни приложими стъпки за изграждане на здравословни хранителни навици и начин на живот. Във Вашите ръце е да ги приложите и да ги превърнете в навици. Няма диета, която да приложите в рамките на месец или два, след което да се върнете към старите навици и начин на хранене и да запазите резултата.

 

Преди първата ни среща

Преди първата ни среща, ще ви помоля да попълните подробен въпросник, с чиято помощ да мога да се запозная с пълната картина на състоянието ви в момента. Към него се включва и подробен хранителен дневник за най-малко 5 дни.

На първата ни среща

При първата ни среща ще обсъдим отговорите от въпросника, както и хранителния дневник и допълнителни уточняващи въпроси. Възможно е да ви помоля да направите допълнителна консултация с друг специалист.

След срещата

След първата ни среща ще изготвя за Вас програма, която включва:

 • Цялостен анализ на начина ви на живот и хранене
 • Идентифицирани възможни хранителни дефицити и дисбаланси
 • Цялостна програма за балансиране на организма, включваща естествени пълноценни храни, хранителни добавки и препоръки за промени в начина на живот с цел да се постигне оптимално здраве
 • Насоки за консултация с други специалисти, ако е необходимо

Ще получите изготвената Ви програма по имейл.

При втората ни среща

На второто ни виждане ще преминем през препоръките една по една и ще можете да зададете уточняващи въпроси, за да можете да сте наясно защо ви давам съответната препоръка, както и как да я реализирате.

Следващи срещи

В случай, че състоянието Ви го изисква, или смятате, че имате нужда от по-продължителна подкрепа при въвеждането на промените в ежедневието Ви, можете да се възползвате от пакет  „Проследяване“. 

Полезно съдържание. В помощ на Вас.

Всички полезни статии, видеа, уебинари и лекции, които съм създала по темата ендометриоза и здравословно хранене.

Последно от блога

Висока температура и фебрилен гърч – какви са причините и как да се държим? – Трета част: ако все пак детето направи гърч – какво да правя?

Висока температура и фебрилен гърч – какви са причините и как да се държим? – Трета част: ако все пак детето направи гърч – какво да правя?

В първата част от тази серия ви разказах част от личния ми опит със състоянието. Аз съм човек, който е преминал през доста литература свързана със здравето, както и през не малко количество курсове за родители по време на бременността ми. На теория бях запозната с вероятността от настъпване на фебрилен гърч при рязка промяна на температурата при болно дете. Отново на теория, бях наясно какво представлява и как да се държа, ако се случи. И въпреки това, чисто човешкия и най-вече майчиния ужас и паника в тази ситуация изобщо не са ми чужди. Сърцето ми щеше да изскочи от гърдите по време на самия пристъп. Не малко часове след това усещах стресовите хормони, които циркулираха в кръвта ми. Цялата информация, която ми беше достъпна не промени факта, че подскачах на всяко потрепване на дъщеря ми в следващите две нощи. И все пак, смятам, че точно тази информация ми помогна да взема решения по-рационално и уравновесено за следващите си действия.

Лекарката, която прегледа дъщеря ми на следващия ден се учуди, че сме успели да запазим самообладание и да не се опитваме да бъркаме в устата на детето. Тя ми обясни, че не малко нейни малки пациенти са идвали с разранена и разкървавена уста, заради опити на родителите да предотвратят „гълтане на езика“. И подчерта, че е добре, че не сме хукнали да викаме бърза помощ или да водим детето по болници през нощта. С това потвърди усещането ни като родители, че така щяхме да стресираме допълнително вече претоварената нервна система на детето.

И все пак какво е правилното поведение в случая?

Ако въпреки всичко детето направи фебрилен гърч, всяка майка си задава въпроса какво е адекватното поведение, така че да помогне, а не да навреди. Почти всяка майка, с която си говорих след случилото се с дъщеря ми, ме попита точно това. Това беше и въпросът, който се блъскаше в моето съзнание – „Какво правя, ако се случи отново?“. Това е и основната причина да напиша този текст. През следващите няколко дни преминах през цялата литература, която успях да намеря по въпроса, както от обучението ми, така и от допълнителни източници, които открих под формата на статии и информация от специалисти. Обобщих това, което намерих в този текст с цел да помогна поне на една майка да е подготвена и да реагира по-рационално при такава случка, ако се наложи.

Поведение по време на фебрилен гърч.

 • Сложете детето да легне на една страна, за да предотвратите поглъщане на стомашносъдържимо в случай, че повърне.
 • Разхлабете дрехите му.
 • Уверете се, че няма в какво да се удари. Обезопасете пространството около него.
 • Не ограничавайте движенията на крайниците. Това може да удължи времето на гърча.
 • Не крещете в лицето на детето. Това също може да удължи времето на гърча.
 • Не се опитвайте да го извадите от състоянието с раздрусване или шамари.
 • Не се опитвайте да давате храна или вода по време на конвулсия. В този момент гълтателния рефлекс не работи.
 • Не бъркайте в устата с пръст и най-вече не бъркайте с твърди предмети, като лъжици например. Целта на повечето родители е да предотвратят гълтането на езика, но в такъв момент челюстта е скована и опитите насилствено да отворите устата на детето може да навредят повече, защото удължават пристъпа.
 • В случай, че детето спре да диша, първото, което можете да направите е да го завъртите по гръб и да подложите възглавница под вратлето му. По този начин главата естествено се накланя назад и дихателните пътища се отварят.
 • Засечете продължителността на гърча. Трудно е да обърнете внимание на каквото и да е друго различно от детето в този момент, но е важно да можете да съобщите тази информация на лекаря след това.

Какво правим след като конвулсиите спрат?

 • Когато най-страшното отмине е възможно детето да заспи. В случай, че детето диша спокойно, не се опитвайте да го будите. Оставете го легнало на една страна и изчакайте докато се събуди. Това най-вероятно ще се случи в рамките на 15-20 минути.
 • Много вероятно е детето да се напишка по време на или след гърча. Това и ще го накара да се събуди след това. Преоблечете го внимателно, когато е будно.
 • В случай, че гърча е настъпил през нощта, продължил е не повече от 3 до 5 минути, детето е било с висока температура и след това диша и спи спокойно, наблюдавайте поведението му. На сутринта се свържете с лекар.
 • В случай, че не знаете причината за гърча (т.е. детето не е било с температура, когато се е случило) или той е продължил повече от 5 минути, обадете се на лекар веднага.

В следващите 24 часа?

 • Детето трябва да бъде прегледано от невролог. А когато отминат болестните симптоми, трябва да се направи ЕЕГ и отново преглед от невролог. Фебрилен гърч се потвърждава само след чисто ЕЕГ.
 • След като бъде прегледано детето, най-вероятно ще бъдете изпратени обратно вкъщи. Осигурете на детето спокойна обстановка, без дразнители особено под формата на електронни устройства.
 • Не насилвайте детето да прави каквото и да е. Целта е да не стресирате допълнително нервната му система.
 • Осигурете му много сън.
 • Давайте му много вода и прилагайте съветите от по-горе, особено в случай, че все още има температура. 
 • Бъдете до него. Това от една страна ще го успокои, а от друга ще ви осигури възможност да го наблюдавате. Майката е човекът, който познава детето си най-добре и първа ще забележи и най-малката промяна.
 • Погрижете се и вие да се успокоите. Можете да включите и за себе си и за детето Рескю ремеди под формата на капки, разтворени във вода.
 • Вероятността фебрилния гърч да се повтори в рамките на същото заболяване е много ниска.

Като заключение ще ви обърна внимание на следното. Всичко, което прочетохте до тук е само информация. Подходете критично към нея, потърсете и допълнителни източници. Забелязала съм, че когато чуем за неприятна случка или заболяване, типично поведение на много от нас е „да чукаме на дърво“ и да гледаме да не го мислим много, за да не си го повикаме „да ни дойде и на нас до главата“. И аз вярвам, че „Това, което храним с вниманието си, то расте.“ И въпреки това, вярвам също, че е добре да имаме план за действие в критични ситуации.

Затова личният ми съвет към вас е: Подредете в съзнанието си последователност от стъпки, в случай, че попаднете в такава ситуация. Но най-вече слушайте интуицията си. Вие, като родител, познавате детето си най-добре и вие знаете най-добре кое е правилно за него и за здравето му.

Източници:

“The Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care – Sally Fallon Morell, Thomas S. Cowan, MD

“Nutritional Pathology” – Dr. Brenda Lessard-Rhead, BSc, ND

“Essentials of Human Anatomy & Physiology” – Elaine N. Marieb, Suzanne M. Keller

“Fever and the thermal regulation of immunity: the immune system feels the heat” – Sharon S. Evans, Elizabeth A. Repasky, and Daniel T. Fisher

“Фебрилни Гърчове“ – д-р И. Генева д.м., доц. д-р Е. Генев, сп. MEDINFO, бр.2

Висока температура и фебрилен гърч – какви са причините и как да се държим? – Втора част: Когато детето вдигне температура – изборът?

Висока температура и фебрилен гърч – какви са причините и как да се държим? – Втора част: Когато детето вдигне температура – изборът?

В първата част на статията ви разказах за механизмът на възпаление в тялото и реакцията на вградения имунитет, както и за функциите на повишената телесна температура по време на боледуване.

Когато, обаче, някой близък е болен естествената ни реакция е да се опитаме да облекчим състоянието му. А това важи с пълна сила, когато този близък е детето ни. В обществото ни обаче сме свикнали първо да третираме симптомите – в случая високата температура. Температурата, обаче, както вече споменахме е само признак, че тялото се бори. Тя е механизъм за справяне с външни патогени, които са проникнали в тялото. В първата част от серията можете да прочетете повече подробности в тази връзка.    

Какво се случва, когато се опитваме да свалим температурата преждевременно и неконтролирано бързо?

 • Объркваме тялото, като му подаваме грешен сигнал, че опасността е преминала.
 • Намаляваме защитата на тялото.
 • Даваме време на нашественика в тялото – вирус или бактерия да се разпространи необезпокоявано.
 • Косвено увеличаваме продължителността на заболяването.
 • Повишаваме шансовете за усложнения.
 • И не на последно място увеличаваме вероятността от фебрилен гърч.

Какво е правилното поведение, тогава?

 • Храната

Както вече споменахме, повишената температура забързва метаболизма в тялото, всички реакции започват да текат на по-висока скорост, дишането и сърцебиенето се забързват. Много хора се опитват да поддържат нормалния режим на хранене на детето с идеята, че то се нуждае от „силна“ храна, за да оздравее. Храносмилането е процес, който допълнително натоварва метаболизъм, вече работещ на пълни обороти. Моментът да подсилвате тялото на детето с добра храна (тук няма да навлизам в подробности, какво включва този израз), не е когато то вече е болно и проявява симптоми. Повечето деца естествено отказват храна в този момент. Почетете вградената мъдрост на тялото и не натоварвайте системата допълнително. Ето някои подходящи храни, от които може да предложите по няколко лъжички:

 • Предложете зеленчуков или костен бульон. Може да добавите малко коксово масло или кокосово мляко.
  • Включете храни богати на витамин А. Животинските източници на витамин А, под формата на ретинол са храни като черен дроб (телешки, агнешки, на риба треска), масло, риба (като скумрия и сьомга). Растителните източници на витамин А, под формата на бета-каротен, са всички оранжево оцветени плодове и зеленчуци. Подходящи в случая са моркови, сладък картоф, тиква. Също и тъмно зелено оцветените зеленчуци, като спанак, магданоз, аспержи. Важно е да ги направите лесно смилаеми, особено, ако дето се оплаква от липса на апетит или болки в корема. Можете да направите това като ги сварите и предложите само бульона от тях или крем супа. Витамин А се изчерпва бързо по време на треска и дефицитът му може да доведе до слепота или гърч. Затова е добре още при първите симптоми на инфекция да започнете да давате на детето масло от черен дроб на треска, който е богат на витамин А.
  • За да избегнете хипогликемия (спад в кръвната захар под нормалните граници), предложете на детето разреден прясно изцеден плодов сок или ако детето е склонно да приема няколко хапки плод. Можете също да предложите липов чай с лъжичка мед. Липовия чай е нежно естествено температуропонижаващо средство, а медът освен необходимата захар, ще осигури и допълнителни витамини и минерали. 
  • В случай, че има усещане за гадене и позиви за повръщане, това което ще ви помогне е джинджифилът. Повечето родители имат задръжки да дадат джинджифил на малко дете, но мога да кажа и от личен опит, че не само, че не вреди, а спира позивите за повръщане почти веднага. Освен това джинджифилът е мощно противовъзпалително средство и ще помогне на тялото в борбата с инфекцията. Леко затоплящия му ефект, противно на очакването, че може да повиши допълнително телесната температура, всъщност може да постигне точно обратното, като предизвика изпотяване.
  • Сярата е друг елемент, който е от огромна важност, когато организма се бори със заболяване. Тя е основен участник в детоксикиращите процеси в тялото и е важен участник в модулацията на високата температура. Храните, които ще доставят сяра на организма в този момент са чесън и яйчен жълтък, както и всички кръстоцветни зеленчуци. Тук е важно да се съобразите със състоянието на детето и да не претоварвате системата му с храни, които са трудно смилаеми.
  • Избягвайте да предлагате на детето много студени храни. Може да си мислите, че по този начин, ще помогнете да се понижи температурата, но всъщност ще постигнете по-скоро обратния ефект.  

От друга страна, ако детето има апетит и е склонно да приема известно количество храна, това може да ви помогне да свалите леко температурата. Около 20 мин след прием на храна температурата ще спадне сама с 1-2 градуса и това ще трае около час. Тук отбелязвам, че за да се постигне този ефект, далеч не е необходимо детето да изяде голямо количество храна, няколко хапки биха били достатъчни.

 • Водата

Не мисля, че има човек, за който да стои въпросът колко е важно да се пие вода по време на висока температура. Отново се връщам на забързания метаболизъм. Има изследвания, че повишаването на телесната температура с един градус забързва реакциите в тялото с 10 до 12%. Всички реакции в тялото ни изискват вода и когато броя на реакциите скочи в следствие на високата температура, лесно може да се стигне до дехидратация. Освен това една от основните функции на водата в тялото ни е да ни предпазва от резки промени на температурата и в двете посоки. Това се дължи на едно важно свойство на водата – тя има висок топлинен капацитет, т.е. тя може да поеме или да освободи големи количества топлина преди да промени температурата си. Когато в тялото настъпи дехидратация капацитетът му да управлява плавно и ефективно промяната на температурата се влошава. Това може да доведе косвено до настъпване на фебрилен гърч. Вече споменахме, че рязкото смъкване или повишаване на телесната температура е една от основните причини за него. Освен чиста вода може да предлагате и разреден прясно изцеден плодов сок и чай от липа с лъжичка мед, както споменахме по-горе.

 • Ходенето до тоалетна

В случай, че детето е разхлабено, не се опитвайте да спрете разстройството, това е естествено очистване на организма, когато е в допустими граници. Не забравяйте, че тялото ни се чисти по този начин, а забързаните обменни процеси в тялото, забързват и очистващите. По-често обаче при висока температура се появява запек, това е следствие на дехидратацията, както и на намаления прием на храна. Запекът е признак на стагнация на метаболизма. Тялото се опитва да се прочисти от патоген, който и сам по себе си отделя токсини, а очистващата система не работи. В този момент може да предложите компот от сини сливи, със или без плода, за да подпомогнете тялото да се прочисти. В случай, че това не сработи, може да се наложи да направите клизма. Вече се предлагат мини клизми с разтвор на мед в аптеките, които са подходящи в този случай. Клизмата би помогнала и за смъкване на телесната температура с 1-2°. Освен това тялото ще си набави нужната захар от меда и през лигавицата на ректума.

 • Условията на средата

Наблюдавайте детето. Ако температурата не повлиява на поведението му, т.е. детето е активно, движи се, говори, играе, приема течности и някакво количество храна, ограничете намесата си до това да му осигурите достатъчно течности, правилна храна и да следите дали ходи нормално до тоалетна.

Ако детето проявява признаци на слабост и умора, седи повече или лежи, не говори и не се смее, не иска да приема храна и/или вода, тогава се постарайте да му осигурите подходяща обстановка, за да може тялото и нервната му система да си починат, а същевременно имунната система да си свърши работата:

 • Приглушете светлината в стаята, ярката светлина е стимул за нервната система. Гърчът в основата си е реакция на нервната система на детето.
  • Махнете всички електронни устройства от стаята. Гледането на телевизия, таблет или телефон за развлечение и разсейване не е добра идея. Всички те водят до свръх стимулация на нервната система и при здрав човек, какво остава за болно дете. Седнете до него и му почетете книжка. Гласа ви ще го успокои и може дори да му помогне да заспи.
  • Намалете температурата в стаята. Детето е с температура, адекватно е околната температура да е по ниска. Това ще му помогне и да спи по-спокойно.
  • Не обличайте детето твърде много и не го завивайте с много одеяла. Съобразете се и със сезона. Избирайте естествени материи. Синтетиката предразполага към повишаване на телесната температура, защото пречи на циркулацията на въздуха и запарва.

Информацията до тук може да ви помогне да реагирате адекватно, когато детето вдигне температура и да подкрепите оздравителния процес, който тече в тялото му. Да обобщим:

Храната:

 • Не насилвайте детето да яде, в случай, че отказва храна.
 • Предложете зеленчуков или костен бульон, храни богати на витамин А, прясно изцеден и разреден плодов сок ако детето е съгласно да приеме няколко лъжички.
 • Избягвайте да предлагате на детето много студени храни.

Водата:

 • Предлагайте чиста вода, разреден прясно изцеден плодов сок, чай от липа с лъжичка мед.

Ходенето до тоалетна:

 • Уверете се, че очистващата система на организма функционира, предприемете стъпки, за да предотвратите запек.

Условията на средата:

 • Приглушете светлината в стаята и махнете всички електронни устройства.
 • Намалете температурата в стаята.
 • Не обличайте детето твърде много и не го завивайте с много одеяла. Избирайте естествени материи.

Но най-важното, което може да направите, за да се почувства детето ви по-добре и по-спокойно е да бъдете до него. Легнете до него, четете му, гушкайте го, погалете го. Контактът с кожата и ръцете ви е незаменим. Тези думи идват от майката в мен, но вече можете да намерите и много научни статии, които го потвърждават.

В последната част от серията, ще научите какво е правилното поведение, ако все пак настъпи фебрилен гърч.

Източници:

“The Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care – Sally Fallon Morell, Thomas S. Cowan, MD

“Nutritional Pathology” – Dr. Brenda Lessard-Rhead, BSc, ND

“Essentials of Human Anatomy & Physiology” – Elaine N. Marieb, Suzanne M. Keller

“Fever and the thermal regulation of immunity: the immune system feels the heat” – Sharon S. Evans, Elizabeth A. Repasky, and Daniel T. Fisher

“Фебрилни Гърчове“ – д-р И. Генева д.м., доц. д-р Е. Генев, сп. MEDINFO, бр.2

Висока температура и фебрилен гърч – какви са причините и как да се държим? – Част Първа: Какво представлява температурата?

Висока температура и фебрилен гърч – какви са причините и как да се държим? – Част Първа: Какво представлява температурата?

Дъщеря ми е дете, което вдига температура, когато се разболее. Много висока температура. Беше на два месеца и половина, когато вдигна 39,6° заради сополи и от тогава реакцията на патогени не се е променила. Системата в тялото ѝ е идеален детектор за външни нападатели и щом засече проблем, бие тревога и вдига накрак всички налични защити. Един, два, три дни и от първоначалната инфекция има само остатъчни сополи. Затова не съм очаквала, че някога ще преживея какво е да видя детето си сковано от конвулсии и не реагиращо на гласа ми. За една майка няма по-страшна гледка и по-ужасно преживяване. Нищо, което съм преживяла до момента в живота ми не може да се сравни с тази по-малко от минута, в която преживях най-големия ужас за един родител – безпомощността да помогна на детето си, вкопчена само в надеждата, че всичко ще е наред.

Ако имате деца, почти сигурно сте чували термина фебрилен гърч. Всъщност се оказва, че ако сте родител, вероятността да сте били свидетел на такъв не е малка. Между 2 и 5% от децата на възраст от 6 месеца до 5 години получават фебрилен гърч. Възможно е и самите вие като малки да сте преживявали такъв. Като причина за фебрилния гърч се определя най-често рязкото повишаване или сваляне на температурата. Повечето случаи на фебрилен гърч, за които съм чувала от познати или съм чела като разкази от първо лице са се случили след даване на сироп за понижаване на температурата. Е при нас се случи отново в опит да се понижи температурата, но с компреси с вода и оцет. Обърнете внимание, че самата температура не е пряката причина.

В следващата серия от статии ще ви разкажа малко повече за

 • причините за повишаването на температурата при нахлуване на външни патогени в тялото,
 • адекватното поведение при висока температура,
 • рисковите фактори за настъпване на фебрилен гърч
 • и адекватното поведение по време на такъв.

Нашите родители са научени, че температурата вреди на тялото, „уврежда сърцето“ и други вътрешни органи, особено температурата над 38,5°С. И в следствие на това убеждение са склонни да направят всичко възможно, за да я свалят. Ние също сме закърмени с вярването, че температурата е нещо лошо и трябва да я свалим с всички налични средства щом премине 38,5°, да кажем. Какво се случва, обаче, при такова поведение?

Какво представлява температурата?

Нека първо си изясним какъв е механизмът и причините за повишаването на телесната температура по време на вирусна или бактериална инфекция. Когато имунната ни система засече наличие на външен патоген в тялото, като вирус или бактерия, първо се включва така наречения вграден имунитет, той предизвиква възпаление в организма, за което е типично висока температура, зачервяване, болка. Когато мястото е видимо, като например одраскване или друг вид нараняване на кожата, се вижда подуване. Може да възникне промяна на функцията на засегнатото място, орган или тъкан, както се случва, когато ви заболи гърлото имате трудности да преглъщате. Целта на тази първична реакция на имунната ни система е да ограничи разпространението на патогена. Ние имаме и така наречения придобит или още специфичен имунитет, който включва антителата изградени от тялото при среща с вируси и бактерии през живота ни. За това ще поговорим повече в отделна публикация. Но темата тук е повишаването на телесната температура, затова да се върнем една стъпка назад.

Хипоталамусът регулира телесната ни температура, водния баланс и метаболизма в тялото ни. Клетките на имунната ни система реагират на патогени нахлули в тялото, като отделят вещества наречени пирогени. Самите патогени също отделят такива вещества. Пирогените достигат до хипоталамуса и в отговор на тях той подава сигнал за повишаване на телесната температура. Когато температурата се повиши, независимо дали локално на засегнатото място или на цялото тяло:

 • се стимулира производството на антитела специфични за инфекцията,
 • стимулира се производството на интерферон – протеин, който се отделя от клетките ни, важен модулатор на имунния отговор, който пречи на разпространението на вирусите в тялото,
 • стимулира се производството на повече бели кръвни клетки и се улеснява придвижването им,
 • забързва се метаболизма и се стимулира кръвообращението, като така се осигурява повишено снабдяване на мястото с кислород и хранителни вещества, а същевременно се забързва изхвърлянето на отпадните продукти, като токсини произведени от нахлулите патогени,
 • метаболизма преминава от употребата на глюкоза, като основен енергиен източник към употребата на мазнини и протеини, с цел да се ограничи употребата на глюкозата и от нахлулите микроорганизми,
 • и не на последно място, чрез топлината директно се избиват навлезлите микроорганизми.

Важно е да разберем, че болестта е начин на тялото да се бори с инфекция или външен вредител, който е нахлул в тялото. Симптомите не са проблема, те са само видимия признак, че тялото се бори, за да се предпази. Съответно първата ни грешка, като родители е да се опитваме да третираме симптомите – в случая да се опитваме принудително да свалим високата температура. Тук отварям една скоба, нещата, които четете тук са валидни не само спрямо децата, но и за нас като възрастни. Правя и още едно уточнение – има случаи, когато високата температура може да не е от полза, в случаи на сепсис (или така нареченото отравяне на кръвта) или при неврологични проблеми. При тези случаи би било от полза по-скоро контролирана хипотермия или смъкване на телесната температура под нормалната. Този метод на лечение ще обсъдя в следваща публикация. За тези, които нямат търпение насочвам към книгата „Методът на Вим Хоф“ и семинарите на Анна Грозданова, сертифициран инструктор по метода за България.

В следващата част от серията ще разберете как да подпомогнете оздравителния процес, когато детето вдигне температура.

Източници:

“The Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care – Sally Fallon Morell, Thomas S. Cowan, MD

“Nutritional Pathology” – Dr. Brenda Lessard-Rhead, BSc, ND

“Essentials of Human Anatomy & Physiology” – Elaine N. Marieb, Suzanne M. Keller

“Fever and the thermal regulation of immunity: the immune system feels the heat” – Sharon S. Evans, Elizabeth A. Repasky, and Daniel T. Fisher

“Фебрилни Гърчове“ – д-р И. Генева д.м., доц. д-р Е. Генев, сп. MEDINFO, бр.2

„Physiology, Fever“ – Swetha Balli, Shweta Sharan

Запишете се за моя бюлетин!

Ще получавате от мен още полезни статии и информация за здравословното хранене и начин на живот. Без никакъв спам.

Контакт с мен

Телефон: 0899 873 648

Имейл: contact@vanyastoycheva.com 

В момента консултирам към клиника Неовитро.

Адрес: София, бул. „Петко Ю. Тодоров“ 20, 1408 ж.к. Стрелбище
В сградата на ДКЦ "Неоклиник"

Посещение: След предварително записване

Телефон: +359 875 356300

Имейл: info@neovitro.bg

 

 

Свържете се с мен.

Ще се радвам да Ви помогна!