В първата част от тази серия ви разказах част от личния ми опит със състоянието. Аз съм човек, който е преминал през доста литература свързана със здравето, както и през не малко количество курсове за родители по време на бременността ми. На теория бях запозната с вероятността от настъпване на фебрилен гърч при рязка промяна на температурата при болно дете. Отново на теория, бях наясно какво представлява и как да се държа, ако се случи. И въпреки това, чисто човешкия и най-вече майчиния ужас и паника в тази ситуация изобщо не са ми чужди. Сърцето ми щеше да изскочи от гърдите по време на самия пристъп. Не малко часове след това усещах стресовите хормони, които циркулираха в кръвта ми. Цялата информация, която ми беше достъпна не промени факта, че подскачах на всяко потрепване на дъщеря ми в следващите две нощи. И все пак, смятам, че точно тази информация ми помогна да взема решения по-рационално и уравновесено за следващите си действия.

Лекарката, която прегледа дъщеря ми на следващия ден се учуди, че сме успели да запазим самообладание и да не се опитваме да бъркаме в устата на детето. Тя ми обясни, че не малко нейни малки пациенти са идвали с разранена и разкървавена уста, заради опити на родителите да предотвратят „гълтане на езика“. И подчерта, че е добре, че не сме хукнали да викаме бърза помощ или да водим детето по болници през нощта. С това потвърди усещането ни като родители, че така щяхме да стресираме допълнително вече претоварената нервна система на детето.

И все пак какво е правилното поведение в случая?

Ако въпреки всичко детето направи фебрилен гърч, всяка майка си задава въпроса какво е адекватното поведение, така че да помогне, а не да навреди. Почти всяка майка, с която си говорих след случилото се с дъщеря ми, ме попита точно това. Това беше и въпросът, който се блъскаше в моето съзнание – „Какво правя, ако се случи отново?“. Това е и основната причина да напиша този текст. През следващите няколко дни преминах през цялата литература, която успях да намеря по въпроса, както от обучението ми, така и от допълнителни източници, които открих под формата на статии и информация от специалисти. Обобщих това, което намерих в този текст с цел да помогна поне на една майка да е подготвена и да реагира по-рационално при такава случка, ако се наложи.

Поведение по време на фебрилен гърч.

 • Сложете детето да легне на една страна, за да предотвратите поглъщане на стомашносъдържимо в случай, че повърне.
 • Разхлабете дрехите му.
 • Уверете се, че няма в какво да се удари. Обезопасете пространството около него.
 • Не ограничавайте движенията на крайниците. Това може да удължи времето на гърча.
 • Не крещете в лицето на детето. Това също може да удължи времето на гърча.
 • Не се опитвайте да го извадите от състоянието с раздрусване или шамари.
 • Не се опитвайте да давате храна или вода по време на конвулсия. В този момент гълтателния рефлекс не работи.
 • Не бъркайте в устата с пръст и най-вече не бъркайте с твърди предмети, като лъжици например. Целта на повечето родители е да предотвратят гълтането на езика, но в такъв момент челюстта е скована и опитите насилствено да отворите устата на детето може да навредят повече, защото удължават пристъпа.
 • В случай, че детето спре да диша, първото, което можете да направите е да го завъртите по гръб и да подложите възглавница под вратлето му. По този начин главата естествено се накланя назад и дихателните пътища се отварят.
 • Засечете продължителността на гърча. Трудно е да обърнете внимание на каквото и да е друго различно от детето в този момент, но е важно да можете да съобщите тази информация на лекаря след това.

Какво правим след като конвулсиите спрат?

 • Когато най-страшното отмине е възможно детето да заспи. В случай, че детето диша спокойно, не се опитвайте да го будите. Оставете го легнало на една страна и изчакайте докато се събуди. Това най-вероятно ще се случи в рамките на 15-20 минути.
 • Много вероятно е детето да се напишка по време на или след гърча. Това и ще го накара да се събуди след това. Преоблечете го внимателно, когато е будно.
 • В случай, че гърча е настъпил през нощта, продължил е не повече от 3 до 5 минути, детето е било с висока температура и след това диша и спи спокойно, наблюдавайте поведението му. На сутринта се свържете с лекар.
 • В случай, че не знаете причината за гърча (т.е. детето не е било с температура, когато се е случило) или той е продължил повече от 5 минути, обадете се на лекар веднага.

В следващите 24 часа?

 • Детето трябва да бъде прегледано от невролог. А когато отминат болестните симптоми, трябва да се направи ЕЕГ и отново преглед от невролог. Фебрилен гърч се потвърждава само след чисто ЕЕГ.
 • След като бъде прегледано детето, най-вероятно ще бъдете изпратени обратно вкъщи. Осигурете на детето спокойна обстановка, без дразнители особено под формата на електронни устройства.
 • Не насилвайте детето да прави каквото и да е. Целта е да не стресирате допълнително нервната му система.
 • Осигурете му много сън.
 • Давайте му много вода и прилагайте съветите от по-горе, особено в случай, че все още има температура. 
 • Бъдете до него. Това от една страна ще го успокои, а от друга ще ви осигури възможност да го наблюдавате. Майката е човекът, който познава детето си най-добре и първа ще забележи и най-малката промяна.
 • Погрижете се и вие да се успокоите. Можете да включите и за себе си и за детето Рескю ремеди под формата на капки, разтворени във вода.
 • Вероятността фебрилния гърч да се повтори в рамките на същото заболяване е много ниска.

Като заключение ще ви обърна внимание на следното. Всичко, което прочетохте до тук е само информация. Подходете критично към нея, потърсете и допълнителни източници. Забелязала съм, че когато чуем за неприятна случка или заболяване, типично поведение на много от нас е „да чукаме на дърво“ и да гледаме да не го мислим много, за да не си го повикаме „да ни дойде и на нас до главата“. И аз вярвам, че „Това, което храним с вниманието си, то расте.“ И въпреки това, вярвам също, че е добре да имаме план за действие в критични ситуации.

Затова личният ми съвет към вас е: Подредете в съзнанието си последователност от стъпки, в случай, че попаднете в такава ситуация. Но най-вече слушайте интуицията си. Вие, като родител, познавате детето си най-добре и вие знаете най-добре кое е правилно за него и за здравето му.

Източници:

“The Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care – Sally Fallon Morell, Thomas S. Cowan, MD

“Nutritional Pathology” – Dr. Brenda Lessard-Rhead, BSc, ND

“Essentials of Human Anatomy & Physiology” – Elaine N. Marieb, Suzanne M. Keller

“Fever and the thermal regulation of immunity: the immune system feels the heat” – Sharon S. Evans, Elizabeth A. Repasky, and Daniel T. Fisher

“Фебрилни Гърчове“ – д-р И. Генева д.м., доц. д-р Е. Генев, сп. MEDINFO, бр.2