В първата част на статията ви разказах за механизмът на възпаление в тялото и реакцията на вградения имунитет, както и за функциите на повишената телесна температура по време на боледуване.

Когато, обаче, някой близък е болен естествената ни реакция е да се опитаме да облекчим състоянието му. А това важи с пълна сила, когато този близък е детето ни. В обществото ни обаче сме свикнали първо да третираме симптомите – в случая високата температура. Температурата, обаче, както вече споменахме е само признак, че тялото се бори. Тя е механизъм за справяне с външни патогени, които са проникнали в тялото. В първата част от серията можете да прочетете повече подробности в тази връзка.    

Какво се случва, когато се опитваме да свалим температурата преждевременно и неконтролирано бързо?

 • Объркваме тялото, като му подаваме грешен сигнал, че опасността е преминала.
 • Намаляваме защитата на тялото.
 • Даваме време на нашественика в тялото – вирус или бактерия да се разпространи необезпокоявано.
 • Косвено увеличаваме продължителността на заболяването.
 • Повишаваме шансовете за усложнения.
 • И не на последно място увеличаваме вероятността от фебрилен гърч.

Какво е правилното поведение, тогава?

 • Храната

Както вече споменахме, повишената температура забързва метаболизма в тялото, всички реакции започват да текат на по-висока скорост, дишането и сърцебиенето се забързват. Много хора се опитват да поддържат нормалния режим на хранене на детето с идеята, че то се нуждае от „силна“ храна, за да оздравее. Храносмилането е процес, който допълнително натоварва метаболизъм, вече работещ на пълни обороти. Моментът да подсилвате тялото на детето с добра храна (тук няма да навлизам в подробности, какво включва този израз), не е когато то вече е болно и проявява симптоми. Повечето деца естествено отказват храна в този момент. Почетете вградената мъдрост на тялото и не натоварвайте системата допълнително. Ето някои подходящи храни, от които може да предложите по няколко лъжички:

 • Предложете зеленчуков или костен бульон. Може да добавите малко коксово масло или кокосово мляко.
  • Включете храни богати на витамин А. Животинските източници на витамин А, под формата на ретинол са храни като черен дроб (телешки, агнешки, на риба треска), масло, риба (като скумрия и сьомга). Растителните източници на витамин А, под формата на бета-каротен, са всички оранжево оцветени плодове и зеленчуци. Подходящи в случая са моркови, сладък картоф, тиква. Също и тъмно зелено оцветените зеленчуци, като спанак, магданоз, аспержи. Важно е да ги направите лесно смилаеми, особено, ако дето се оплаква от липса на апетит или болки в корема. Можете да направите това като ги сварите и предложите само бульона от тях или крем супа. Витамин А се изчерпва бързо по време на треска и дефицитът му може да доведе до слепота или гърч. Затова е добре още при първите симптоми на инфекция да започнете да давате на детето масло от черен дроб на треска, който е богат на витамин А.
  • За да избегнете хипогликемия (спад в кръвната захар под нормалните граници), предложете на детето разреден прясно изцеден плодов сок или ако детето е склонно да приема няколко хапки плод. Можете също да предложите липов чай с лъжичка мед. Липовия чай е нежно естествено температуропонижаващо средство, а медът освен необходимата захар, ще осигури и допълнителни витамини и минерали. 
  • В случай, че има усещане за гадене и позиви за повръщане, това което ще ви помогне е джинджифилът. Повечето родители имат задръжки да дадат джинджифил на малко дете, но мога да кажа и от личен опит, че не само, че не вреди, а спира позивите за повръщане почти веднага. Освен това джинджифилът е мощно противовъзпалително средство и ще помогне на тялото в борбата с инфекцията. Леко затоплящия му ефект, противно на очакването, че може да повиши допълнително телесната температура, всъщност може да постигне точно обратното, като предизвика изпотяване.
  • Сярата е друг елемент, който е от огромна важност, когато организма се бори със заболяване. Тя е основен участник в детоксикиращите процеси в тялото и е важен участник в модулацията на високата температура. Храните, които ще доставят сяра на организма в този момент са чесън и яйчен жълтък, както и всички кръстоцветни зеленчуци. Тук е важно да се съобразите със състоянието на детето и да не претоварвате системата му с храни, които са трудно смилаеми.
  • Избягвайте да предлагате на детето много студени храни. Може да си мислите, че по този начин, ще помогнете да се понижи температурата, но всъщност ще постигнете по-скоро обратния ефект.  

От друга страна, ако детето има апетит и е склонно да приема известно количество храна, това може да ви помогне да свалите леко температурата. Около 20 мин след прием на храна температурата ще спадне сама с 1-2 градуса и това ще трае около час. Тук отбелязвам, че за да се постигне този ефект, далеч не е необходимо детето да изяде голямо количество храна, няколко хапки биха били достатъчни.

 • Водата

Не мисля, че има човек, за който да стои въпросът колко е важно да се пие вода по време на висока температура. Отново се връщам на забързания метаболизъм. Има изследвания, че повишаването на телесната температура с един градус забързва реакциите в тялото с 10 до 12%. Всички реакции в тялото ни изискват вода и когато броя на реакциите скочи в следствие на високата температура, лесно може да се стигне до дехидратация. Освен това една от основните функции на водата в тялото ни е да ни предпазва от резки промени на температурата и в двете посоки. Това се дължи на едно важно свойство на водата – тя има висок топлинен капацитет, т.е. тя може да поеме или да освободи големи количества топлина преди да промени температурата си. Когато в тялото настъпи дехидратация капацитетът му да управлява плавно и ефективно промяната на температурата се влошава. Това може да доведе косвено до настъпване на фебрилен гърч. Вече споменахме, че рязкото смъкване или повишаване на телесната температура е една от основните причини за него. Освен чиста вода може да предлагате и разреден прясно изцеден плодов сок и чай от липа с лъжичка мед, както споменахме по-горе.

 • Ходенето до тоалетна

В случай, че детето е разхлабено, не се опитвайте да спрете разстройството, това е естествено очистване на организма, когато е в допустими граници. Не забравяйте, че тялото ни се чисти по този начин, а забързаните обменни процеси в тялото, забързват и очистващите. По-често обаче при висока температура се появява запек, това е следствие на дехидратацията, както и на намаления прием на храна. Запекът е признак на стагнация на метаболизма. Тялото се опитва да се прочисти от патоген, който и сам по себе си отделя токсини, а очистващата система не работи. В този момент може да предложите компот от сини сливи, със или без плода, за да подпомогнете тялото да се прочисти. В случай, че това не сработи, може да се наложи да направите клизма. Вече се предлагат мини клизми с разтвор на мед в аптеките, които са подходящи в този случай. Клизмата би помогнала и за смъкване на телесната температура с 1-2°. Освен това тялото ще си набави нужната захар от меда и през лигавицата на ректума.

 • Условията на средата

Наблюдавайте детето. Ако температурата не повлиява на поведението му, т.е. детето е активно, движи се, говори, играе, приема течности и някакво количество храна, ограничете намесата си до това да му осигурите достатъчно течности, правилна храна и да следите дали ходи нормално до тоалетна.

Ако детето проявява признаци на слабост и умора, седи повече или лежи, не говори и не се смее, не иска да приема храна и/или вода, тогава се постарайте да му осигурите подходяща обстановка, за да може тялото и нервната му система да си починат, а същевременно имунната система да си свърши работата:

 • Приглушете светлината в стаята, ярката светлина е стимул за нервната система. Гърчът в основата си е реакция на нервната система на детето.
  • Махнете всички електронни устройства от стаята. Гледането на телевизия, таблет или телефон за развлечение и разсейване не е добра идея. Всички те водят до свръх стимулация на нервната система и при здрав човек, какво остава за болно дете. Седнете до него и му почетете книжка. Гласа ви ще го успокои и може дори да му помогне да заспи.
  • Намалете температурата в стаята. Детето е с температура, адекватно е околната температура да е по ниска. Това ще му помогне и да спи по-спокойно.
  • Не обличайте детето твърде много и не го завивайте с много одеяла. Съобразете се и със сезона. Избирайте естествени материи. Синтетиката предразполага към повишаване на телесната температура, защото пречи на циркулацията на въздуха и запарва.

Информацията до тук може да ви помогне да реагирате адекватно, когато детето вдигне температура и да подкрепите оздравителния процес, който тече в тялото му. Да обобщим:

Храната:

 • Не насилвайте детето да яде, в случай, че отказва храна.
 • Предложете зеленчуков или костен бульон, храни богати на витамин А, прясно изцеден и разреден плодов сок ако детето е съгласно да приеме няколко лъжички.
 • Избягвайте да предлагате на детето много студени храни.

Водата:

 • Предлагайте чиста вода, разреден прясно изцеден плодов сок, чай от липа с лъжичка мед.

Ходенето до тоалетна:

 • Уверете се, че очистващата система на организма функционира, предприемете стъпки, за да предотвратите запек.

Условията на средата:

 • Приглушете светлината в стаята и махнете всички електронни устройства.
 • Намалете температурата в стаята.
 • Не обличайте детето твърде много и не го завивайте с много одеяла. Избирайте естествени материи.

Но най-важното, което може да направите, за да се почувства детето ви по-добре и по-спокойно е да бъдете до него. Легнете до него, четете му, гушкайте го, погалете го. Контактът с кожата и ръцете ви е незаменим. Тези думи идват от майката в мен, но вече можете да намерите и много научни статии, които го потвърждават.

В последната част от серията, ще научите какво е правилното поведение, ако все пак настъпи фебрилен гърч.

Източници:

“The Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care – Sally Fallon Morell, Thomas S. Cowan, MD

“Nutritional Pathology” – Dr. Brenda Lessard-Rhead, BSc, ND

“Essentials of Human Anatomy & Physiology” – Elaine N. Marieb, Suzanne M. Keller

“Fever and the thermal regulation of immunity: the immune system feels the heat” – Sharon S. Evans, Elizabeth A. Repasky, and Daniel T. Fisher

“Фебрилни Гърчове“ – д-р И. Генева д.м., доц. д-р Е. Генев, сп. MEDINFO, бр.2